Kronisk træthedsyndrom – på sporet af en forklaring

Woman

Forskere leder stadig efter en forklaring på Kronisk træthedssyndrom. Måske er de endelig kommet på sporet af årsagen. Imens venter patienterne på en kur. Tilskud af coenzym Q10 synes dog allerede nu at kunne afhjælpe nogle af symptomerne.

Danske forskere er angiveligt kommet på sporet af defekter i kroppens celler, som muligvis vil kunne forklare, hvorfor mennesker med lidelsen kronisk træthed bliver ekstremt udmattede af selv mindre aktiviteter.

Lidelsen er et videnskabeligt mysterium, og der er ikke nogen effektiv kur mod tilstanden, som er karakteriseret ved en abnorm og vedvarende følelse af træthed eller energisvigt.

Kronisk træthedssyndrom ses hyppigst blandt kvinder. Symptomerne bemærkes gennemsnitligt i 29 – 35 års alderen. Udløsende faktorer kan være en infektion som for eksempel en forkølelse eller influenza, men også akut fysisk og psykisk stress kan udløse kronisk træthedssyndrom.

Blandt forskere og læger på den ene side og andre læger, patienter og patientorganisationer på den anden, er der uenigheder om både tilstandens navn, dens årsager og behandling. Nogle ser kronisk træthedssyndrom som en psykisk lidelse, andre ser lidelsen som en kompleks fysisk sygdom, der ikke nødvendigvis kun har en enkelt årsag.

Defekte mitokondrier
Men nu er en gruppe danske forskere kommet på sporet af en mulig forklaring. De har i længere tid undersøgt celler fra patienter med kronisk træthedssyndrom og fundet tegn på, at der er noget galt med disse patienters mitokondrier.

Mitokondriernes energiproduktion
Mitokondrier er små bakterielignende strukturer som findes i stort set alle kroppens celler i varierende antal. Mitokondrier har deres eget DNA som er forskelligt fra cellernes DNA.

Mitokondriernes funktion er at nedbryde næringsstoffer fra vores mad og omdanne dem til det energiholdige stof ATP, der forsyner cellerne med energi.

Mitokondriernes energiproduktion, der er ansvarlig for 95% af kroppens energiforbrug, danner også en række affaldsstoffer som CO2 og forskellige reaktive frie radikaler, som kan beskadige DNA, proteiner, fedtstoffer og i det hele taget alt i deres nærhed med mindre de først neutraliseres af antioxidanter.

Kroppens celler producerer en vis mængde coenzym Q10, som er helt nødvendigt for mitokondriernes trinvise energiproduktion, men Q10 har også en funktion som antioxidant i mitokondriet, hvor det blandt andet beskytter det indre af mitokondriet og herunder det sårbare mitokondrie-DNA mod de frie radikaler.

Tre vigtige systemer påvirket
Forskerne har fundet såkaldte auto-antistoffer, som fejlagtigt angriber kroppens eget væv. De har fundet affaldsprodukter fra stofskiftet i blod og urin, hvor sammensætningen tyder på, at kroppen har svært ved at omdanne kostens næringsstoffer til energi, og de har derudover fundet nogle biologiske forandringer i hormonsystemet.

Det ser derfor ud som om, at det er immunsystemet, stofskiftet og hormonsystemet der påvirkes af kronisk træthedsyndrom, og forskerne mistænker, at fejl i patienternes mitokondrier kan være den fællesnævner, som kan forklare sygdommens opståen.

Mest reagenglasforskning
Det er foreløbig vist, at mus med fejl i disse tre systemer, får tilsvarende symptomer. Men ellers forgår forskningen ved at studere celler uden for kroppen, som holdes kunstigt i live i et laboratorium, hvor de udsættes for forskellige former for stress.

Der er således stadig mere der taler for, at kronisk træthedssyndrom er en fysisk sygdom og ikke en psykisk lidelse, men da en effektiv behandling er ikke lige om hjørnet, hvad skal patienterne så gøre i mellemtiden?

Q10-tilskud gavner
Tidligere forskningsresultater fra patienter med Kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi og Golfkrigssyndrom, tre lidelser som har en del symptomer til fælles, har vist, at  niveauet af Q10 i blodet er betydeligt lavere hos disse patienter end hos tilsvarende raske personer. Denne forskning har samtidig vist at det er muligt at reducere en del af symptomerne med tilskud af Q10.

Kroppen egenproduktion af Q10 topper i begyndelsen af 20-årsalderen, hvorefter niveauet daler år efter år. Hos raske vil motion i nogen grad øge mitokondriernes Q10-produktion, men det ser ikke ud til at være tilfælde hos personer med kronisk træthedssyndrom.

Kosten indeholder kun en begrænset mængde Q10. Vi finder mest i fødevarer som eksempelvis okse- og svinekød, soja og sardiner, men det er kroppens egen produktion af stoffet, der er den primære kilde.

Refs.

  • Ringgaard A. Kronisk træthed kan skyldes dysfunktionelle celler. Videnskab.dk 18.03.2017
  • Lægehåndbogen
  • Cordero MD, et al. Oxidative stress correlates with headache symptoms in fibromyalgia: coenzyme Q₁₀ effect on clinical improvement. PLoS One. 2012;7(4):e35677
  • Maes M, et al. Coenzyme Q10 deficiency in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS) is related to fatigue, autonomic and neurocognitive symptoms and is another risk factor explaining the early mortality in ME/CFS due to cardiovascular disorder. Neuro Endocrinol Lett. 2009;30(4):470-6.
  • Golomb BA, et al. Coenzyme Q10 benefits symptoms in Gulf War veterans: results of a randomized double-blind study. Neural Comput. 2014;26(11):2594-651.
Klik her for at søge mere information om coenzym Q10