Sænk dit blodtryk uden bivirkninger

StockBloodpressure

Coenzym Q10 er mere effektivt til at sænke et forhøjet blodtryk end mange blodtrykssænkende lægemidler og har ikke bivirkninger.

Japanske forskere har for nylig fremhævet virkningen af azilsartan, et lægemiddel mod forhøjet blodtryk, men forskning har faktisk vist, at man kan opnå endnu bedre resultater med det naturlige stof coenzym Q10 – tilmed uden bivirkninger.

Forhøjet blodtryk kan være en alvorlig sag, og derfor er der al mulig grund til at tage det seriøst og sætte ind med relevant behandling i tide. Der findes en del receptpligtige lægemidler, som er udviklet specifikt til dette formål. Et af dem er en såkaldt angiotensin receptor blokker ved navn azilsartan, som japanske forskere i det videnskabelige tidsskrift Hypertension Research har fremhævet for sine blodtrykssænkende egenskaber vurdereret fra en analyse af flere kliniske studier – en såkaldt meta-analyse. På baggrund af denne analyse rapporterer forskerne, at azartil er i stand til at sænke det systoliske blodtryk (arbejdstrykket) med 4,20 mm Hg og det diastoliske blodtryk (hviletrykket) med 2,58 mm Hg.

Q10 virker bedre
Det kan undre, at disse resultater bliver fremhævet som værende noget særligt, når australske forskere under ledelse af kardiologen, Professor Franklin Rosenfeldt, i 2007 dokumenterede – ligeledes på baggrund af en meta-analyse – at det naturligt forekommende stof coenzym Q10 i gennemsnit kunne sænke det systoliske blodtryk med 13-17 mm Hg og det diastoliske blodtryk med 8-10 mm Hg hos personer, der blev blev behandlet med dette stof, som ikke er medicin men har medicinske egenskaber.

Understøtter kroppens biokemi
I modsætning til azilsartan er coenzym Q10 et stof, som kroppen behøver til naturlig understøttelse af stort set alle kropsfunktioner. Det indgår i den cellulære energiomsætning og fungerer desuden som antioxidant og sættes i forbindelse med en række sundhedsforbedrende egenskaber, herunder forbedret hjertepumpefunktion, lavere blodtryk og øget mandlig fertilitet.

Anvendes ved hjertesvigt
Interessant nok har såvel azilsartan som coenzym Q10 en anden fællesnævner end blodtryk, nemlig kronisk hjertesvigt. Azilsartan anvendes nemlig til hjertepatienter, som ikke tåler de såkaldte ACE-hæmmere, der normalt indgår i behandlingen af kronisk hjertesvigt.
For nylig fremhævede den danske hjertespecialist, professor Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalets Hjertecenter coenzym Q10 for at være den første behandling siden ACE-hæmmerne kom frem, der kan forbedre kardiovaskulær overlevelse hos patienter med kronisk hjertesvigt. Som Professor Mortensen påpegede, understøtter coenzym Q10 kroppens biokemiske processer i modsætning til ACE-hæmmere, der blokerer dem. Netop derfor giver det ikke de bivirkninger, man ser med blodtrykssænkende lægemidler og anden hjertemedicin.

Kilder:
Takagi H, et al. A meta-analysis of randomized controlled trials of azilsartan therapy for blood pressure reduction. Hypertension Research 2013.

Rosenfeldt FL, et al. Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials. J Hum Hypertens. 2007;21(4):297-306

Hvad er azilsartan?
Azilsartan tilhører gruppen af angiotensin receptor blokkere og virker ved at hæmme angiotensin II, som er et kendt ”stresshormon”. Angiotensin II er blandt andet kendt for at øge blodtrykket.

Anvendelsen af stoffet azilsartan kan medføre bivirkninger som svimmelhed, hovedpine, forvirring, humørforandringer, tørst, mangel på appetit, opkastning, diarré, muskelspasmer og træthed eller mangel på energi

 

Hvad er coenzym Q10?
Coenzym Q10 er et vitamin-beslægtet stof, som dannes i leveren og desuden findes i visse fødeemner. Coenzym Q10 er en kraftig antioxidant og indgår endvidere i cellernes energiomsætning i mitokondrierne. Lægevidenskaben har observeret, at stoffet desuden har en række interessante medicinske egenskaber. Eksempelvis har det vist sig at sænke niveauet af NT-proBNP, som er et hormon, hjertet udskiller ved kronisk belastning (hjertesvigt). Desuden sænker Q10 blodtrykket.

Der er ikke observeret nævneværdige bivirkninger hverken ved kort- eller langvarig anvendelse af coenzym Q10 (uanset dosis). Stoffet er kendt af kroppen og har ingen giftvirkninger.