Overvægtig? – Ud på plænen gutter!

Foto-Flickr_Mazcha

Fodbold er ud over at være verdens mest udbredte sport også glimrende motion.

Vi ved det godt, motion slanker, men der er motion, og så er der motion. Fodboldfans vil helt sikkert mene, at det at spille fodbold er god og sjov motion i modsætning til for eksempel kondicykler og løb på villavejen. Hvor mange overvægtige, aktive fodboldspillere findes der? Ikke mange! I Skotland har forskere omsat denne indsigt til praksis.

Det er ganske seriøst. En gruppe forskere fra en række skotske universiteter inviterede 747 overvægtige, mandlige fodboldfans i alderen 35 – 65 år med et BMI på 28 og derover til at deltage i deres forsøg. Deltagerne, der havde tilknytning til 13 skotske professionelle fodboldklubber, blev inddelt i to grupper via lodtrækning.

Den ene gruppe på 373 overvægtige fodboldfans fik tilbud om at deltage i et 12-ugers træningsprogram i deres lokale fodboldklub. Den anden gruppe blev sat på en 12 måneders venteliste men fungerede samtidig som kontrolgruppe således, at forskerne havde et sammenligningsgrundlag.

Mændene i begge grupper fik tilbudt råd om sund kost samt tips til vægtkontrol.
Et år senere havde mændene i aktiv-gruppen tabt sig cirka fem kilo sammenlignet med de 374 fans på ventelisten, og næsten 40% af dem havde formået at opretholde et vægttab på mindst fem procent af deres oprindelige vægt.

Der var i alt otte alvorlige tilfælde med følgevirkninger, fem i aktiv-gruppen og tre i venteliste-gruppen. Alt i alt var deltagerne i aktivgruppen begejstrede for programmet. De nød samværet med andre fodboldfans og adgangen til områder på stadion, hvor publikum normalt ikke har adgang. De var også glade for råd og vejledning fra klubbernes trænere.

Dette forsøg understreger vigtigheden af at vælge den rette træningsform.

 

Ref.
Hunt K, et al. A gender-sensitised weight loss and healthy living programme for overweight and obese men delivered by Scottish Premier League football clubs (FFIT): a pragmatic randomised controlled trial. The Lancet. E-pub ahead of print