Selen til for lavt stofskifte – nu skal det undersøges

Overlæge Steen Bonnema fra endokrinologisk afdeling på Odense Universitetshospital vil sammen med en gruppe forskere undersøge, hvordan selentilskud påvirker patienter med lavt stofskifte.

Der er tidligere lavet en række mindre undersøgelser som har peget i retning af, at selen ville kunne gavne stofskiftepatienter, men den undersøgelse der laves nu er den hidtil største af sin art. Det er en randomiseret, dobbeltblindet placeboundersøgelse med deltagelse af knap 500 patienter med lavt stofskifte eller Hashimotos sygdom.

Det forskerne helt konkret ønsker at undersøge er, om et selentilskud kan forbedre denne patientgruppes livskvalitet, og her menes, at patienten skal kunne mærke, at vedkommende får det bedre. Det er ikke nok, at der kan måles en forbedring på nogle områder.
Immunfunktionen skal også måles. Selen har tidligere vist, at det kan dæmpe en overreaktion af immunsystemet. Derudover vil man undersøge graden af oxidativt stress som igen kan have betydning for om man senere i livet udvikler kræft og hjerte-karsygdom.

I løbet af undersøgelsen som varer 12 måneder med seks måneders opfølgning vil der blive taget blod- og urinprøver af deltagerne for at forskerne kan blive klogere på nogle grundlæggende mekanismer ved stofskiftesygdom. Forskerne vil ikke begrænse sig til udelukkende at kikke på selen. De vil også undersøge en række genetiske markører samt markører for immunsystemets virkning.

Vandt en million kroner
Stofskifteundersøgelsen var én ud af fire sundhedsprojekter der kæmpede om at vinde en million forskningskroner i en SMS-afstemning kaldt Et sundere Fyn. Over halvdelen af de afgivne stemmer tilfaldt stofskifteundersøgelsen, som dermed vandt. De tre andre projekter omhandlede hormonforstyrrende stoffer, stress og elektronisk patientvejledning.

Årsagerne til for lavt stofskifte er delvis ukendte, men både arvelige og miljømæssige faktorer spiller ind. Det er en sygdom, der har manges bevågenhed, fordi den er så udbredt. Sygdommen rammer i øvrigt hyppigst kvinder. På trods af dette er den også blevet kaldt den oversete folkesygdom. Situationens alvor fremgår af nedenstående opsummering:

  • Ca. 150.000 patienter i Danmark i behandling for for lavt stofskifte.
  • Danske befolkningsundersøgelser har vist, at 7-8% har en stofskifteforstyrrelse
  • Hver 10. kvinde vil på et eller andet tidspunkt blive ramt af en stofskiftesygdom.
  • Cirka 6% af alle kvinder er i medicinsk behandling for for lavt stofskifte
  • På trods af medicinen er der en hel del af disse patienter, der ikke har det godt.
  • Derudover er den en række mennesker der har en stofskiftesygdom uden at vide det.
  • Ubehandlet stofskiftesygdom kan i værste fald medføre udvikling af hjerte-karsygdom, kræft og nedsat livslængde

Uspecifikke symptomer men let at diagnosticere
For lavt stofskifte får man ikke fra den ene dag til den anden. Den udvikles over mange måneder, og dens symptomer er uspecifikke og varierende. Det er typisk træthed, ømme muskler og led samt vægtændringer. Symptomer som også kan have andre årsager end lavt stofskifte. Sygdommen er med andre ord svær at diagnosticere på symptombilledet alene. Til gengæld kan en læge med hjælp af en enkelt blodprøve og en scanning af skjoldbruskkirtlen let afgøre om man har lavt stofskifte.

Om selen
Vi ved at selen indgår i en række enzymer kaldet selenoproteiner med forskellige opgaver i kroppen. De fremmer nedbrydningen af et affaldsstof kaldet hydrogenperoxid, der dannes, når cellerne danner energi ud fra ilt og næring. De fremmer også dannelsen af hormonet det aktive skjoldbruskkirtelhormon, trijodthyronin. Nogle selenoproteiner er knyttet til immunforsvaret, hvor selen kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse.

Den officielle holdning til selen i Danmark er at vi får tilstrækkeligt ved at spise sundt og varieret, men der er delte meninger om den sag. En almindelig anvendt dosering af selentilskud er 100 mikrogram dagligt, men i Sverige er der lavet en stor undersøgelse med 200 mikrogram selen og Q10 til raske ældre, der viste gode resultater i form af nedsat risiko for dødsfald forårsaget af hjertekarsygdom.

Selenrige fødevarer

  • Indmad
  • Fisk
  • Skaldyr
  • Paranødder
  • Lucerne og alfaalfaspirer
  • Æg

 

Kilder

https://www.tv2fyn.dk/artikel/hver-10-kvinde-rammes-skjult-folkesygdom-under-lup

http://www.thyreoidea.dk/fakta/for-lavt-stofskifte.html

http://healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1035:selen-er-livsvigtigt-men-vi-far-ikke-nok-fra-fisk-og-skaldyr&catid=20&Itemid=269&lang=da

Kosttilskud kan forebygge hjerte-dødsfald