Spis æg til

Vi er tidligere blevet advaret om risikoen ved at spise æg på grund af deres indhold af kolesterol. Nu tyder en undersøgelse fra Kina med mere end 400.000 mennesker på, at et æg om dagen kan sænke risikoen for hjerte-karsygdom.

Mere specifikt viste undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Heart, at dem der spiser et æg om dagen havde 18% nedsat risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom sammenlignet med dem der undgik æg.

Hjerte-karsygdom indbefatter hjertesvigt, arytmier og hjerteklap-problemer samt slagtilfælde som både kan skyldes bristede blodkar eller blodpropper.

De undersøgelser der er lavet om sammenhængen mellem indtagelsen af æg og udvikling af hjerte-karsygdom er har været små, og har manglet information. Tidligere konklusioner er derfor kontroversielle, ifølge forskerne af den nye undersøgelse, hvilket er en af grundene til, at de har ønsket at lave en større og grundigere undersøgelse af sammenhængen mellem æg og hjerte-karsygdom.

Forskerne anvendte data fra en igangværende undersøgelse af 500.000 kinesere fra forskellige egne af Kina. De udvalgte derefter over 416.000 deltagere, som aldrig havde fået diagnosticeret kræft, hjerte-karsygdom eller diabetes.

Det fremgik af undersøgelsens data, at lidt over 13% af deltagerne i gennemsnit spise et æg om dagen, hvorimod 9% sjældent eller aldrig gjorde. Forskerne fulgte deltagerne i ni år, hvor de noterede, hvis deltagerne oplevede et markant hjertetilfælde.

I Danmark er hjerte-kredsløbssygdomme den næststørste dødsårsag efter kræft, i Kina er hjerte-kredsløbssygdomme den største, idet de tegner sig for halvdelen af den samlede dødelighed.

Da forskerne havde færdiganalyseret deres data, vise de, at dem der spiser et æg om dagen, har en statistisk lavere risiko for hjertesygdom sammenlignet med dem, der ikke spiser æg.

Faktisk havde de deltagere, der spiste et æg dagligt, 26% lavere risiko for at få en hjerneblødning, og de havde 28% lavere risiko for at dø af sygdommen. Derudover havde de en 12% lavere risiko for iskæmisk hjertesygdom, som ses hos dem, der viser tidlige tegn på blokeringer i blodgennemstrømningen til hjernen.

Styrker og svagheder ved undersøgelsen
Den nye undersøgelse har både styrker og svagheder. Dens styrker er det store antal deltagere, den lange observationstid samt at forskerne har kontrolleret for andre faktorer, der kunne spille ind. Dens svaghed er, at den er baseret på spørgeskemaer fra deltagere med meget forskellig livsstil og kostvaner.

Konklusion
Ikke desto mindre bliver forskernes konklusion, at dem der gennemsnitligt spiser et æg om dagen har en lavere risiko for hjertesygdom end dem, der ikke spiser æg.

Kort om æg
Æg indeholder alle essentielle næringsstoffer bortset fra C-vitamin. 100 gram æg indeholder 138 kalorier. Der er 9,3 gram fedt i æggeblommen, hvoraf over haldelen er umættede fedtsyrer. Hviden indeholder stort set ikke fedt. Indholdet af kulhydrat er 1,3 gram og proteinindholdet er på 13, 3 gram, hvilket gør, at æg mætter godt.

Ref.

https://edition.cnn.com/2018/05/21/health/eggs-heart-disease-study/index.html