Råd til gravide: Sov på siden og undgå dødfødsel

En engelsk undersøgelse af godt 1.000 kvinder har fundet, at risikoen for dødfødsel fordobles, hvis kvinder sover på ryggen i tredje trimester. Derfor rådes de nu til at sove på siden i de sidste tre måneder af graviditeten for at mindske denne risiko.

I Storbritanien ender omkring en ud af 225 graviditeter med en dødfødsel. Denne rate er blandt Europas højeste. Derfor blev der lavet en undersøgelse kaldet MiNESS, offentliggjort i British Journal of Obstetrics and Gynecology. Undersøgelsen der omfattede 1026 graviditeter, hvoraf 291endte med dødfødsel og 735 med en vellykket fødsel, er den største af sin art, og den bekræfter resultater fra mindre studier udført i New Zealand og Australien.

Undersøgelsens forfatterne anslår, at omkring 130 babyer om året kan reddes, hvis kvinderne sover på siden.

En mulig forklaring
Forskere kan ikke sige med sikkerhed, hvorfor risikoen er størst ved at sove på ryggen, men flere data tyder på, at når en kvinde ligger på ryggen, vil den samlede vægt fra baby og livmoder trykke på blodkarrene, hvorved barnets blod- og ilttilførsel nedsættes.

Her er det vigtigt at understrege, at kvinderne ikke bør bekymre sig og tænke, at de har gjort noget forfærdeligt ved deres baby, hvis de ligger på ryggen, når de vågner. Det vigtigste er den stilling de ligger i, når de lægger sig til at sove, fordi man bruger længst tid den denne soveposition.

Tre tips

  • Læg en pude eller puder bag ryggen for at gøre det lettere at sove på siden
  • Hvis du vågner på ryggen om natten, skal du ikke bekymre dig, bare rul om på siden
  • Sørg også for at sove på siden, hvis du sover om dagen

Undersøgelsen fandt ingen forskel på risikoen mellem højre eller venstre side

Abort, dødfødsel og vuggedød

Hvis børn dør under 1. eller 2. trimester, taler man sædvanligvis om en abortering.

Hvis barnet dør i 3. trimester, taler man om en dødfødsel. Risikofaktorer omfatter moderens alder (>35 år), fedme og rygning, men risikoen herfra er relativt lille.

Hvis spædbørn under et år gamle dør pludseligt, uventet og uforklarligt, kaldes det vuggedød. I Danmark er antallet af vuggedødsfald faldet markant efter at Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende tre enkle råd*:

  1. Lad spædbarnet sove på ryggen, altså modsat rådet til den gravide i 3. semester. Derimod er det vigtigt, at barnet ligger meget på maven når det er vågent og aktivt.
  2. Undgå at barnet udsættes for tobaksrøg
  3. Sørg for at barnet ikke for det for varmt under søvnen
    * sundhedsplejersken.dk

Kilder
http://www.bbc.com/news/health-42025835
https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2393-14-171