Forskere finder gen der beskytter mod aldring

Forskere har fundet en genetisk mutation, som synes at beskytte mod en række af de sygdomme, der er forbundet med aldringsprocessen. Opdagelse blev gjort på en Amish-familie, som bor i Indiana, USA.

Den forventede gennemsnitlige levetid for Amish-medlemmer er 71 år, men familiemedlemmer med denne mutation lever mere end 10 procent længere og har 10 procent længere telomerer (en biologisk markør for aldring på cellernes kromosomer) sammenlignet med de Amish familiemedlemmer, som ikke har denne mutation.

Bærere af denne genmutation havde næsten 30 procent lavere faste-insulinniveauer og var beskyttet mod at udvikle diabetes.

En isoleret befolkningsgruppe
Amish-familien i Indiana har været genetisk og kulturelt isoleret, og de fleste af dem er mere eller mindre beslægtede. Deres forfædre emigrerede til USA fra
Schweiz. De er mest kendt for at give afkald på ”moderne” teknologi som elektricitet, biler, telefon med mere. Deres levevis har imidlertid også medført en høj grad af indgifte, hvilket igen har medført en øget forekomst af en række arvelige sygdomme.

Den aktuelle mutation blev introduceret i Amish-slægten af bønder fra Schweiz. To af deres efterkommere, der bar mutationen, blev gift ind i Amish-samfundet og er tilsyneladende de eneste, der bærer denne mutation.

En eksperimentel “anti-aging” medicin, der genskaber mutationens virkning, bliver nu testet i forsøg med mennesker for at se om det giver beskyttelse mod nogle aldersrelaterede sygdomme

God effekt på mus
En undersøgelse af denne medicin publiseret i tidsskriftet PNAS i 2014 har vist, at stoffet forlængede levetiden på mus. En gruppe mus der ældes meget hurtigt og blev fodret med lægemidlet og levede mere end tre gange længere end en kontrolgruppe, og deres lunger og karsystem blev beskyttet mod aldersrelaterede sygdomme, herunder emfysem (en lungesygdom) og åreforkalkning.

Ref.

https://news.northwestern.edu/stories/2017/november/amish-live-longer-healthier-internal-fountain-of-youth/