Seneste kommentarer

 • Philip { Re: Paranødder som kilde til selen: Jeg har også læst at paranødder kan indeholde meget selen, men jeg vil gerne vide præcis hvad og hvor... } – okt 20, 4:41 PM
 • Birte { Jeg har læst Jean Casper: mad: din mirakel medicin: At ... 1 paranød hver dag dækker behovet for selen😊 Så det er nemt at lægge... } – okt 19, 3:14 PM
 • Martin { Hej Margot Her er der et link til selengær, som er af lægemiddelkvalitet. Dette produkt er brugt til mange af de videnskabelige undersøgelser du har... } – okt 12, 1:07 PM
 • Martin { D-vitamin tilskud kan også reducere alvorlige astmaanfald. Se her: http://healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=940:d-vitamin-tilskud-kan-reducere-alvorlige-astmaanfald&catid=20&lang=da&Itemid=269 } – okt 12, 1:02 PM
 • Margot Engel { Hvor kan jeg købe selengær. Mvh Margot } – sep 07, 11:28 AM
 • Lærke Jessen { Jeg ville foretrække at få det naturligt via maden. Er der nogen der ved hvad man skal spise for at optage disse stoffer naturligt? Jeg... } – jul 29, 3:04 PM

Tag trygt din vitaminpille

Mange danske brugere af vitaminpiller går for tiden rundt og er nervøse, fordi de har læst at det kan være livsfarligt at tage vitaminer. Det er det ikke. Den daglige vitaminpille er stadig sund. Der er derfor ingen grund til bekymring. Læs her hvorfor.

Tvivl_valg2-300x273I den senere tid har en gruppe danske forskere med overlæge Christian Gluud fra Rigshospitalet i spidsen lagt  navn til advarsler om, at det kan være livsfarligt at indtage såkaldte antioxidanter i doser, der overstiger indholdet en ganske almindelig multivitaminpille. Ledende medarbejdere fra såvel Kræftens Bekæmpelse som DTU Fødevareinstituttet har ligeledes kritiseret vitaminpiller i medierne. Danske forbrugere af vitaminpiller er forståeligt nok blevet nervøse over dette, men det har de ingen grund til, ligesom de ikke har grund til at stoppe med at anvende deres vitamintilskud. Advarslerne er nemlig baseret på et yderst tyndt grundlag.

En skæv sammenligning
Kort fortalt har forskergruppen udvalgt 78 undersøgelser af vitaminers og/eller mineralers indvirkning på helbredet og gen-analyseret dem for at se, om der var en tendens til øget dødelighed hos brugere af vitaminpiller. Der er dog flere steder, hvor forskerne har lavet nogle tankevækkende ”fodfejl”, som ødelægger sammenligningsgrundlaget.

 • Der er medtaget og lagt stor vægt på undersøgelser, hvor der er anvendt præparater med meget høje doser – det vil sige lægemiddeldoser – af antioxidanter, som intet har at gøre med kosttilskud.
 • Der er medtaget undersøgelser med mennesker, som i forvejen var alvorligt syge. Der er derfor andre faktorer end vitamin-indtag, som kan have påvirket dødeligheden.
 • Forskerne har givet points til de enkelte undersøgelser ud fra kriterier, som er svære at gennemskue. Derved kan forskerne i realiteten give en mere positiv bedømmelse af nogle undersøgelser og en mere negativ af andre – hvilket i høj grad påvirker det ønskede udfald af den samlede analyse.

Positive vitamin-undersøgelser blev vægtet lavt
Resultatet af denne udvælgelsesproces blev da også, at en stor del af de undersøgelser, som har vist en positiv virkning af indtagelse af vitaminpiller, rent faktisk er blevet ”sløret”. Dette kan man blandt andet se med SU.VI.MAX-undersøgelsen fra 2004, hvor mænd, der indtog en kombination af antioxidanter, havde 31% lavere kræftrisiko og 37% lavere dødelighed end mænd, der ikke tog disse tilskud.

Kritik af forskningen
Nogle af de undersøgelser, som de danske forskere iøvrigt har vægtet til fordel for deres argument, har tidligere fået massiv kritik. Det gælder blandt andet en finsk undersøgelse af rygere (ATBC-undersøgelsen), der fik beta-caroten og/eller E-vitamin samt CARET-undersøgelsen med rygere, tidligere rygere og asbestarbejdere, som fik store (isolerede) tilskud af A-vitamin og stoffet betacaroten. Denne forskning er netop blevet kritiseret, fordi den er udført på mennesker, der i forvejen har øget risiko for kræft og død, men også fordi der er anvendt store doser af nogle få vitaminer. Der er i  omtrent samtlige forsøg brugt fra 5 til 20 gange den anbefalede dosering eller mere. Det er i virkeligheden et helt forkert grundlag at bedømme ud fra, da kosttilskud ikke er beregnet til at redde folk fra usunde levevaner eller alvorlig sygdom  men derimod at supplere en ellers sund og forebyggende livsstil.

Æbler og bananer
Det er vigtigt, når man diskuterer vitaminer og andre næringsstoffer, at man ikke blander æbler og bananer. Netop dette gør de danske forskere, DTU og Kræftens Bekæmpelse, når de på baggrund af undersøgelser, der er foretaget med alvorligt syge mennesker, drager konklusioner på vegne af raske personer. På samme måde kan man ikke anvende undersøgelser, hvor der er brugt vitaminer i lægemiddeldoser, som løftestang for argumentet om, at almindelige vitaminpiller med moderate doser kan være farlige. Det er blandt andet disse fejl, som er med til at svække de danske forskeres kritiske udmelding over almindelige vitaminpiller, som kan købes i håndkøb.

Hvad skal forbrugere gøre?
Som forbruger kan det være svært og til tider umuligt at vide, hvad man skal tro på, når bølgerne går højt i medierne. Der er dog nogle generelle ting, som er vigtige at fremhæve:

 • Der er tale om, at nogle få danske forskere melder ud med en mening, som iøvrigt strider imod langt flere eksperter (herhjemme og i udlandet), som bestemt ikke deler denne holdning og er lodret uenige.
 • Præparater med vitaminer og mineraler sælges lovligt i Danmark, fordi Fødevarestyrelsen efter grundig vurdering har godkendt de doser, de indeholder. Højt-doserede vitaminpiller derimod hører under Lægemiddelstyrelsen (Stærke Vitamin- og Mineralpræparater) og er slet ikke relevante for den kritik, der er fremsat
 • En lang række undersøgelser viser med statistisk sikkerhed, at korrekt anvendelse af præparater med vitaminer og mineraler kan være med til at forebygge sygdomme, som ellers kan føre til for tidlig død.
 • Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som har til opgave at vurdere sikkerheden ved fødevarer og herunder kosttilskud har ligeledes vurderet vitaminers positive effekter i forbindelse med den såkaldte anprisningsordning. EFSA har undersøgt om der er videnskabeligt bevis for sammenhængen mellem blandt andet vitaminer og deres sundhedseffekter, og EFSA har godkendt en række sundhedseffekter for blandt andet de vitaminer som forskergruppen kritiserer.
 • En sund og varieret kost og en sund livsstil i almindelighed er den vigtigste indsats for et godt helbred. Dog kan det være en god ide at supplere sin kost med vitaminer og mineraler, herunder selen og D-vitamin
 • En ny undersøgelse har vist, at tilskud af D-vitamin kan mindske dødeligheden af hjerte-kar-sygdom og diabetes med 61%. Samtidig viser forskning, at op imod 2/3 af den europæiske befolkning mangler D-vitamin
 • En relativt ny undersøgelse (meta-analyse) fra England viser, at det kan have en række sundhedsfremmende virkninger at tage selen-tilskud. Undersøgelsen antyder også, at det især er i Europa, at der kan være fordel ved at tage selen.

2 thoughts on “Tag trygt din vitaminpille

 1. Christian Gluud optræder ikke som videnskabsmand i denne sag, men snarere som “hellig kriger” i en mission imod kosttilskud.
  Selvom Fødevarestyrelsen har forsikret den danske befolkning om, at kosttilskudsprodukter på det danske marked er sikre, så fortsætter han sin mission med at forsøge at skræmme den danske befolkning.
  Heldigvis er der også mange fornuftige indlæg i den verserende debat.

 2. De eksperter, som åbenbart findes, der er uenige i advarslen imod vitaminpiller, blev fuldstændig negligeret i det pågældende indslag i TV AVISEN, samt i den øvrige debat og omtale i de fremtrædende medier. Som så ofte før, bliver den anden side af sagen kun taget op via små skriftlige kommentarer uden store overskrifter hist og pist. Det påvirker mange mennesker (heriblandt politikkerne…), og bliver sandheden for dem, der ikke har tid og mulighed for at undersøge disse påstande eller har stor autoritetstro, når eksperter, forskere m.v. med stort eftertryk udtaler sig i de mest fremtrædende medier og bliver støttet af kommentarer fra andre eksperter og forsker samt formænd.

  Det er jo ikke første gang, der bliver forsøgt at forbyde eller skræmme folk fra at forsøge at holde sig sund eller helbrede sig selv med kosttilskud og alternativ behandling m.v. Stærke kræfter arbejder øjensynligt stødt og roligt på at fjerne alle sten i vejen hen imod, at alle helbredsmæssige problemer skal behandles med medicin, frem for friheden til at få tilstrækkelige vitaminer og mineraler m.v. for at kunne forebygge og undgå mange skavanker og i sidste ende sygdomme. Parallelt har lægefaglige eksperter i medierne megen fokus på at orientere om de mange, der ikke får den medicin, de burde – samtidig har vi så alle reklamerne for medicinpræparater i medier og blade. Hvor mange er det lige, der lider eller dør af bivirkninger af medicin og hvor mange af bivirkninger af vitaminer, mineraler og kosttilskud…….?

  I sundhedssektoren er holdningen i det store og hele, at man kun kan have et vitaminunderskud, hvis man ikke indtager føde…!

  I et samfund hvor fødevarerne bliver mere og mere manipuleret, ”fabrikeret” og udpint for deres oprindelige stoffer, hvor man dagligt udsættes for en cocktail af skadelig kemi, anbefales det altså fra en forsker, støttet af eksperter, ikke at tage vitaminer – værre endnu, fordi det skulle være skadeligt men allerværst er det dog, at denne forskning, har man kunne skaffe forskningsmidler til….!

  Der er til gengæld yderst begrænset forskning(sresultater)og ekspertudtalelser i fremtrædende medier samt fokus og advarsler (/forbud) fra myndighedernes side, når det gælder de mange kemiske stoffer, og de alt for dårlige ”fødevarer”, der er en virkelig trussel mod vores sundhed……! Her er man overladt til sin egen forskning, og læsning af ingredienslister!

  Så heller fokusere på det selvforskyldte – rygestop, mere motion, mere (udpint) grøn og frugt…!

  Fødevarestyrelsen lover på nuværende tidspunkt, at der ingen forbud kommer, men en tendens er sat mod at vitaminer og mineraler ender med så lav dosis, at det ingen virkning har og i sidste ende på recept hos lægen. Mon ikke det vil medføre en stigning i ulovlig importeret medicin fra udlandet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *