Sødemidler hæmmer leverens afgiftning

Forskere har opdaget, at to kunstige sødemidler, acesulfamkalium (E-950) og sukralose (E-955) kan hæmme leverens evne til at afgifte.

Disse to sødemidler bruges i eksempelvis sodavand, alkohol, bordsødestoffer, mejeriprodukter, gelé, desserter, bagværk samt tandpasta og mundskyl som erstatning for sukker. Acesulfamkalium søder ca. 150 gange mere end sukker og giver ingen kalorier. Sukralose søder 600 gange mere end sukker og giver næsten ingen kalorier.

Forskningsresultatet blev præsenteret på American Society for Biochemistry and Molecular Biologys årlige møde i starten af april dette år i Philadelphia.

Effekten af to sødestoffer blev analyseret både på leverceller og med en cellefri metode, hvilket gav forskerne mulighed for at studere de cellulære processer og transporten af de forskellige stoffer.

Forskerne fandt ud af, at de to sødestoffer hæmmede aktiviteten af et protein i kroppen kaldet P-glycoprotein, forkortet PGP. PGP har den vigtige funktion, at det pumper mange fremmede stoffer ud af cellerne. PGP tilhører en gruppe transportører, der hjælper med at rense kroppen for lægemidler, toksiner og affaldsprodukter fra stofskiftet.

Forskerne kunne se, at sødestofferne påvirkede PGP-aktiviteten i levercellerne i de koncentrationer, der kan forventes gennem indtagelse af almindelige fødevarer og drikkevarer langt under de grænseværdier, som den amerikanske medicin- og fødevarestyrelse FDA har fastsat. Så vidt vides er denne molekylære mekanisme ikke beskrevet tidligere.

Mere konkret stimulerer sødestofferne transportaktivitet og bindes sandsynligvis til PGP. Det hæmmer transporten af andre stoffer såsom xenobiotika, lægemidler og deres metabolitter, kortkædede lipider og galdesyrer. Ifølge forskerne ophobes disse stoffer i cellerne, når de ikke bliver transporteret ud, hvilket muligvis kan medføre forgiftning af leveren.

Det er naturligvis problematisk i tilfælde, hvor en person tager blodtryksmedicin, antidepressiva og antibiotika, som er medicin, der er afhængig af PGP som en primær afgiftningstransportør.

Faktisk spiller PGP også en rolle med at opretholde blod-hjerne-barrieren. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvordan en hæmning af dette protein øver indflydelse på andre celler i kroppen end leverceller.

Hvis fremtidige undersøgelser bekræfter, at disse kaloriefrie sødestoffer hæmmer kroppens afgiftningsproces, vil det være vigtigt at studere de potentielle interaktioner og bestemme hvilke doseringer af disse stoffer, der er sikre at indtage.

Forskerne planlægger at udføre yderligere forskning i de to sødestoffer ved hjælp af mere komplekse modeller for medicintransport og planlægger også at studere blandinger af disse sødestoffer, da det typisk er sådan, de findes i fødevarer.

Ref.
https://www.foxnews.com/health/sugar-substitutes-interfere-liver-ability-detoxify