Passerer livet revy før vi dør?

Midt under en videnskabelig undersøgelse i Canada, hvor forskere var i gang med at måle hjernebølgerne hos en 87-årig patient med epilepsi, fik patienten et dødeligt hjerteanfald. Denne ulykke gav forskerne uventede data fra den neurologiske undersøgelse af en døende hjerne.

Optagelsen viste, at 30 sekunder før og efter at hjertet var holdt op med at slå, fulgte hjernen de samme mønstre, som når vi drømmer eller genkalder os minder. Det kunne tyde på, at der muligvis er noget om snakken, når det hævdes, at livet passerer revy i dødsøjeblikket.

Det er i den forbindelse interessant, at en tidligere undersøgelse udført på raske rotter også har vist høje niveauer af hjernebølger på tidspunktet for døden indtil 30 sekunder efter, at rotternes hjerter holdt op med at slå

Den nye undersøgelse, som rummer den første optagelse nogensinde af en døende persons hjerne, er naturligvis ikke noget bevis for at det forholder sig som foreslået. Et anden spørgsmål som undersøgelsen fremhæver er, præcis hvornår indtræder døden? Er det når hjertet holder op med at slå, eller når hjernen holder op med at fungere?

Note: I Danmark har vi to dødskriterier: Hjertedødskriteriet og hjernedødskriteriet. For at kunne udtage organer til tranplantation, skal personen være erklæret hjernedød.

Forskerne håber nu, at offentliggørelsen af denne unikke hændelse kan åbne døren til andre undersøgelser om livets sidste øjeblikke.

Ref.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-60495730