Er alkohol på vej ud?

Det tror den engelske psykiater og farmakolog, Professor David Nutt, forhenværende misbrugsrådgiver for den engelske regering, ligesom han har været rådgiver for militæret. Han tror, at vi i den vestlige verden løbet af måske 20 år vil fravælge alkohol til fordel for tømmermændsfri, syntetisk alkohol, samt at elektroniske cigaretter vil erstatte de ægte.

I hvor høj grad dette budskab er farvet af, at professor Nutt selv arbejder på at fremstille syntetisk alkohol, som han hævder vil være en mere sikker erstatning for den ægte vare, kan vi kun gætte på.

Han første alkoholfri produkt, kaldet Alcosynth var baseret på et stof afledt af benzodiazepin, men nu eksperimenterer han med andre stoffer samt med et lægemiddel, som han kalder Chaperone, som han hævder dæmper virkningerne af alkohol.

Der er dog foreløbig ingen af disse præparater der er blevet godkendt til salg.

Effekten af alkohol
Det er velkendt, at alkohol kan ændre en persons følelser og opførsel, men en gruppe engelske forskere undersøgte i 2017, hvilken type alkohol der højst sandsynligt vil gøre dig glad og hvilke der vil gøre dig mismodig eller aggressiv. Deres studie blev offentliggjort i tidsskriftet BMJ Open.

Studiet som baserer sig på spørgeskemasvar fra 30.000 mennesker mellem 18 og 34 år fra 21 forskellige lande over hele verden viser, hvordan visse typer alkohol er forbundet med bestemte følelser. Samlet set rapporterede 29,8% af de adspurgte, at de følte sig aggressive, når de drak spiritus sammenlignet med kun 7,1%, når de drak rødvin.
Spørgeskemaundersøgelser er dog altid behæftet med begrænsninger og skal derfor tages med et vist forbehold.

Sundt i små mængder
Selv om forskning viser, at en lille smule alkohol, dvs. 1-2 genstande hver dag, har en række fordele for hjernefunktionen, hjerte-karfunktionen og livslængden, i hvert fald for personer over 40 år, så er Sundhedsstyrelsens anbefaling ikke at drikke alkohol for sundhedens skyld.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 140.000 danskere alkoholafhængige, 585.000 har et skadeligt alkoholforbrug, og 860.000 er storforbrugere af alkohol.

 

Refs.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/alcohol-give-up-generation-hangover-free-replacement-alcosynth-david-nutt-tobacco-cigarettes-a8115406.html

Drinking Spirits Makes You A More Aggressive Drunk, Study Finds