Amning sænker kvinders risiko for en række sygdomme

Amning handler ofte om den gavnlige effekt for de nyfødte, men forskning viser også gavn af amningen for mødrene, som det fremgår af denne artikel.

Jo længere kvinders ammeperiode er, desto lavere er deres risiko for at udvikle en række sygdomme, viser nye undersøgelser. For eksempel vil amning i seks måneder og derover sænke den relative risiko for at udvikle type-2-diabetes med hele 47%.

Denne konklusion kommer fra forskere i USA, der har anvendt data fra en mere end 30 år gammel undersøgelse kaldet CARDIA. Det var en undersøgelse af kvinders hjertesundhed, hvor livsstil og sundhed også blev registreret. Kvinderne have en gennemsnitsalder på 24 år, og undersøgelsen inkluderede både hvide og farvede.

Forskerne fandt, at dem der havde ammet deres børn i mindst seks måneder, var 47 procent mindre tilbøjelige til at have udviklet type 2-diabetes i løbet af 30 år i forhold til de mødre, der ikke havde ammet. De kvinder der havde ammet i mindre end seks måneder, sænkede også deres risiko med 25 procent, hvilket også er et markant fald.

Forskerne ved ikke præcist, hvorfor amning sænker denne risiko. Jo længere ammetid, desto lavere forekomst af diabetes. Det var uafhængigt af race, svangerskabsdiabetes, forskelle i livsstil, kropsstørrelse og andre stofskifterelaterede faktorer, som blev mål før graviditeten. Det tyder på, at der ligger biologiske mekanismer til grund for effekten.

Hæmmer skleroseudvikling
Der er flere uventede fordele ved amning. En undersøgelse fra sommeren 2017 har vist, at mødre, der ammer i mindst 15 måneder i løbet af en eller flere graviditeter, vil være mindre tilbøjelige til at udvikle multipel sklerose (MS) sammenlignet med dem, der ikke ammer overhovedet eller kun ammer i op til fire måneder.

Hæmmer endometrioseudvikling
En undersøgelse foretaget af forskere fra Brigham and Women’s Hospital har vist, at kvinder, der ammer i længere perioder, havde en signifikant lavere risiko for at blive diagnosticeret med endometriose.

Endometriose er en kronisk og uhelbredelig gynækologisk lidelse, hvor der findes livmoderslimhinde uden for livmoderen. Op mod 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder har endometriose. Det medfører ikke altid symptomer, men svære tilfælde kan være invaliderende. Da endometriosevævet undergår de samme cykliske forandringer som livmoderslimhinden, kan det blandt andet medføre menstruationssmerter, bækkensmerter og smerter ved vandladning og under samleje.

Færre smerter efter kejsersnit
Der er flere fordele. Amning efter en kejsersnit kan hjælpe med at klare smerter hos mødre, der ammer deres babyer i mindst to måneder efter operationen. De er statistisk set tre gange mindre tilbøjelige til at opleve vedvarende smerter sammenlignet med dem, der ammer i mindre end to måneder, ifølge ny forskning.

 

Refs.

http://www.telegraph.co.uk/science/2018/01/16/breastfeeding-six-months-slashes-type-2-diabetes-risk-47-per/
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170712201148.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170830155500.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170604115807.htm