Fedtfordeling og risiko for demens

Ifølge forskere er talje-hofte-ratioen, THR, dvs. forholdet mellem omkredsen af taljen og hofterne en bedre indikator for risikoen for at udvikle demens end BMI, kropsmasseindekset.

Forskere siger nu, at dit talje-til-hofteforhold, snarere end dit BMI, kan være en indikator på dine chancer for at udvikle demens.

Selv om årsagerne til udvikling af demens ikke er fuldstændigt afklarede, viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Nutrition om fedme og cognitive evner hos personer over 60 år, at der er en sandsynlig forbindelse mellem mavefedt og hjernen.

Gruppen af personer over 60 år er dem, der hyppigst rammes af nedsat cognition som for eksempel forskellige former for demens. En stor del af denne gruppe kæmper samtidig med overvægt.

Det er ikke specielt underhudsfedt der er problemet, men derimod fedtet omkring de indre organer der er farligt. Det viser sig som den såkaldte æbleform. Forskningen tyder på, at fedtet øger risikoen for nedsat kognition ved producere hormoner og signalstoffer, der fremmer inflammation, en anerkendt faktor ved nedsat kognition. Derudover synes det at fremme hjertesygdom og insulinresistens, et forstadie til sukkersyge, hvor cellerne ikke reagerer som de skal på hormonet insulin, hvis opgave det er at lukke næring i form af sukkerstoffer fra vores kost ind i cellerne. Mangel på motion fremmer også denne udvikling.

Udregning af talje-hoftemål
Kvinder med en normal vægt har et THR på højst 0,8 – og mænd højst 0,9 (nogle kilder siger højst 1,0) Denne værdi findes ved at dividere taljemålet i cm med hoftemålet i cm. Taljemålet er omkredsen midt mellem nederste ribben og det øverste af hoftekammen. Hoftemålet er det bredeste sted omkring ballerne. Der findes også en del talje-hoftemålsberegnere på nettet.

 

Ref.

https://www.healthline.com/health-news/belly-fat-can-increase-risk-for-dementia