Undgå dehydrering i sommervarmen

Dehydrering er en tilstand, hvor kroppen mangler væske og natrium. Risikoen for at dehydrere er større når det er meget varmt, især hvis man motionerer hårdt eller har hårdt fysisk arbejde i høj temperatur, hvis man har feber, diarré eller får vanddrivende medicin. Det er de færreste af os der er i fare for at dehydrere, det er især små børn og ældre mennesker, der er i fare for at dehydrere.

Vores krop indeholder omkring 60% væske, som er med til at opretholde kroppens funktioner. Vi mister væske med urin og sved. Mister vi for meget væske, som ikke erstattes får det konsekvenser i form af tørst, koncentrationsbesvær, træthed, hovedpine, mørk, koncentreret urin samt tør hud og slimhinder. Ved svært væsketab kan det medføre krampe og besvimelse. Hvis væsketabet når 10-15% af kropsmassen, omkring 20-30% af den totale mængde kropsvæske, dør vi sandsynligvis.

Dehydrerede ældre
Det er ikke usandsynligt, at er mange ældre mennesker er dehydrerede i mild til moderat grad og som bliver kognitivt svækkede, som det hedder i fagsproget, eller forvirrede fordi de ikke får drukket nok væske. Ensomme ældre er i størst risiko og naturligvis mere, når det er varmt. Problemet opstår, fordi deres tørstrespons er nedsat, deres nyrefunktion er nedsat, og de har en nedsat udskillelse af de hormoner der er involverede i kroppens væske- og elektrolytbalance. Nogle undgår med vilje at drikke nok, fordi de gerne vil undgå besværet med at skulle ofte på toilettet.

Det er nemt at få et overblik over den daglige væskeindtagelse ved at fylde dagsrationen på en flaske om morgenen som skal være tom om aftenen.

Vær også opmærksom på, at suppe og kaffe også er væske, og at vandmelon, agurker, tomater og jordbær indeholder op mod 95% vand. Alkohol derimod er vanddrivende.

Hos personer der er dehydrerede mister huden elasticitet og bliver stående hvis man klemmer huden på håndryggen sammen i stedet for at falde ned umiddelbart efter.

Som akut hjælp gives personen små mundfulde vand indtil personen ikke længere er tørstig og har en klar bevidsthed og normal puls. I svære tilfælde af dehydrering er det bedre at give drikke tilsat salte. Det kan være sportsdrikke med salt eller vand tilsat tabletter med salte (elektrolytter).

Elektrolytter
Elektrolytter er mineralsalte i kroppens væsker, som har en elektrisk ladning. Kroppens primære elektrolytter er natrium, kalium, calcium, magnesium og klorid. De medvirker til at nerverne kan lede signaler, til regulering af blodtrykket og til at kroppens muskler kan trække sig sammen, hvorfor kroppens ydeevne er stærkt knyttet til elektrolytbalancen. Når vi sveder meget, mister vi både væske og elektrolytter, derfor er især natrium (salt) vigtigt sammen med væske. Frugt og grønt er en god kilde til kalium.

Man kan selv lave en rehydreringsvæske med lettilgængelige remedier:

1 liter vand tilsættes 2 spiseskefulde sukker, ½ teskefuld salt samt saften af en citron eller appelsin.

Hvor meget skal vi drikke?
Der er en tommelfingerregel som går ud på, at vi bør drikke cirka en tredjedel af vores kropsvægt i deciliter om dagen. Det vil sige, at en person på 70 kg bør drikke 2,3 liter om dagen, men lad være med at gå fanatisk op i at få denne mængde. Brug det som udgangspunkt til at finde ud af, om den naturlige tørst giver tilstrækkeligt væske og husk, at vores væskebehov varierer alt efter temperatur og hvad vi foretages os.

 

Refs.

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/varme-og-kulde/dehydrering-indtoerring/
https://samvirke.dk/artikler/kan-man-drikke-for-meget-vand