En daglig multivitamin mod kognitiv svækkelse

Forskning tyder på, at en daglig vitaminpille gavner vores kognitionsevne.

Forskning fra USA tyder på, at en multivitamin-mineralpille om dagen har en gavnlig effekt på ældre menneskers kognitive funktionsniveau. Det vil sige deres mentale funktioner så som hukommelse, koncentration, rumopfattelse, sprogfærdighed og problemløsning.

Det aktuelle kontrollerede forsøg kaldet COSMOS-Mind, en forkortelse for ”Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study of the Mind”, omfattede ikke alene effekten af et multivitamin-mineral-tilskud, men også af et kakaoekstrakt.

Der indgik lidt over 2200 deltagere i forsøget. Deres gennemsnitsalder var 73 år. 60% var kvinder. I forsøgsperioden fik deltagerne enten et tilskud af kakaoekstrakt med et indhold af 500 mg flavonoider og/eller en almindelig multivitamin-mineraltablet eller en uvirksom placebotablet.

Deltagerne gennemførte en standardiseret testprocedure og et struktureret interview via telefon i begyndelsen af forsøget og dernæst en gang om året i tre år.

Forsøgsresultater
Der var ingen forskel i det samlede kognitive funktionsniveau mellem dem, der fik kakaoekstrakt og dem, der ikke fik det uvirksom placebo. Derimod præsterede de deltagere, der havde fået multivitaminer bedre i de kognitive tests end dem der havde fået placebotabletter.

Bedre effekt hos personer med hjerte-karsygdom
Resultatet tyder endvidere på, at fordelene ved et multivitamin-mineraltilskud kan være mere udtalte blandt ældre voksne med hjerte-karsygdom. Ved forsøgets start var den generelle kognitive funktion lavere hos dem med en hjerte-kredsløbs-forhistorie sammenlignet dem, der ikke havde denne form for lidelse. Den undergruppe der havde en hjerte-karsygdom oplevede en vedvarende stigning i kognitiv funktion efter 2 år med multivitaminer, mens den placebobehandlede gruppe med hjerte-karsygdom havde en kognitiv tilbagegang efter år 1.

Hvorfor kakao?
Grunden til at man valgte at undersøge kakaos effekt på kognition er, at kakao indeholder store mængder plantestoffer i form af katekiner og epicatechiner, som er en underklasse af flavonoider samt stoffet theobromin. Tidligere mindre kliniske forsøg har vist, at eksempelvis epicatechin, det mest almindelige flavanol i kakao, optages hurtigt, passerer let gennem blod-hjerne-barrieren og kan have fysiologiske effekter i højere doser. Det blev som det fremgår ikke bekræftet i det aktuelle forsøg.

Tidligere undersøgelser af vitaminer og omega-3-fedtsyrer har vist blandede resultater. Vi ved dog, at mange af dem har betydning for hjernens funktion. Der er således god brug for forskning på dette område.

Ref.
Baker LD, et al. Effects of cocoa extract and a multivitamin on cognitive function: A randomized clinical trial. Alzheimers Dement. 2022 Sep. 14. Epub ahead of print.