Forsøg med Q10 mod senfølger af Covid-19

Hvis mange af senfølgesymptomerne fra Covid-19 skyldes en nedsat energi-produktion i kroppens celler, er Q10 et godt bud på en behandling.

Et videnskabeligt forsøg med Q10-kapsler til personer med senfølger efter Covid-19 sygdom er kommet i stand i et samarbejde mellem senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital og virksomheden Pharma Nord, som er den eneste producent af Q10, der kan levere forsøgsmedicinen i lægemiddelkvalitet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever cirka 10% af de smittede langvarige symptomer efter smitte med Covid-19. Det vil sige, at symptomer varer mere end fire uger efter sygdomsstart. Hos en del af disse personer fortsætter symptomerne som egentlige senfølger, hvilket vil sige, at de varer i 12 uger eller mere.

De hyppigste langvarige symptomer og senfølger er:

  • Åndenød og hoste
  • Brystsmerter, trykken for brystet og hjertebanken
  • Træthed og feber
  • Kognitive problemer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, hovedpine, søvnforstyrrelser, perifer neuropati (nedsat/ændret følesans), svimmelhed og delir (forvirringstilstand som oftere ses hos ældre)
  • Mavesmerter, kvalme, diarre, anoreksi/nedsat appetit (hos ældre)
  • Led- og muskelsmerter
  • Symptomer på depression og angst
  • Tab af smags-/lugtesans, tinnitus, ørepine, ondt i halsen, svimmelhed
  • Hududslæt

Senfølgeramte uden behandling

Det er en udfordring, at lægerne endnu ikke har nogle behandlinger til senfølger efter Covid-19. Det er også svært for lægerne at finde noget objektivt at måle på hos de ramte patienter. De kan dog se, at musklernes evne til at trække sig sammen er ringere end forventet. Sammenholdt med det generelle symptombillede kunne det derfor tyde på, at cellernes energiomsætning er nedsat.
Lægernes teori er derfor, at cellernes energiproducerende mitokondrier er ramt. Derfor skal en gruppe patienter prøve at indtage et lægemiddel med Q10 for at se om det kan afhjælpe symptomerne.
Q10 er en hjælpeenzym der spiller en afgørende rolle for mitokondrierne evne til at producerede energi. Lægerne mener, at tilskud af Q10 i en passende terapeutisk dosering vil kunne rette op på cellernes nedsatte energiomsætning og dermed bedre livskvaliteten hos de mange sygemeldte.

Alle forsøgsdeltagere får det aktive stof

I forsøget, som er dobbelt-blindet med overkrydsning, deltager 120 patienter med Covid-19-senfølger som deles op i to grupper: Den ene gruppe får 500 mg Q10 dagligt i form af 5 stk Q10-kapsler som fordeles over dagen. Den anden gruppe får 5 stk tilsvarende, men uvirksomme placebo-kapsler dagligt i to gange seks uger med fire ugers pause imellem. Det er dog kun i den ene periode, at deltagerne får Q10, men hverken deltagere eller læger ved, hvilke kapsler der er indeholder Q10 og hvilke der ikke gør, før forsøget er afsluttet.

Vi kan tidligst forvente resultaterne af forsøget om et halvt år.

Kilder
dr.dk og Sundhedsstyrelsen