Vegansk kost kan øge risikoen for svangerskabsforgiftning

Forskere fra Danmark og Island har fået udgivet en artikel i tidsskriftet journal Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica som konkluderer, at de kvinder der fulgte en vegansk kostplan under graviditeten, havde en højere risiko for svangerskabsforgiftning og for at få børn med en lavere fødselsvægt (<2500 g) end altspisende mødre. Forskerne ser et lavt proteinindtag som en mulig forklaring på dette.

Denne konklusion kommer dog med det forbehold, at antallet af veganske deltagere i studie var lavt, men dog højt nok til at have betydning.

Forskerne så på data fra mere end 66.000 graviditeter i perioden fra 1996-2002. Ud af disse var kun 0,03% veganere. Cirka 1% var en eller anden form for vegetar. Det fremgik, at proteinindtagelsen var lavest på veganerne, og indtaget af fedtstoffer og kulhydrater var også mærkbart lavere hos de veganske mødre. Resultatet er i øvrigt i overensstemmelse med andre, nyere undersøgelser der har set på indtagelsen af protein og andre næringsstoffer.

En amerikansk senior dietist ved UCLA i Californien har kommenteret på undersøgelsen. Hun benærker, at der kan være stor forskel på vegansk kost. Nogle spiser noget, der er alt for forarbejdet, mens andre sammensætter deres veganske kost, så den er ganske sund og næringsrig.

Om svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning, som ikke er en forgiftning, men dog en sygdom opstår, når en kvinde, der tidligere har haft et normalt blodtryk, pludselig får forhøjet blodtryk og udskiller for meget protein i urinen typisk efter 20 ugers graviditet.
Let svangerskabsforgiftning er stort set symptomfri. Man kan være generet af væske i kroppen, hvor hænder og fødder hæver. I sjældne tilfælde kan sygdommen udvikle sig livstruende med moderkageløsning, blødning, kramper, lever- og nyresvigt, blodpropper eller hjerneblødning.

Søg læge, hvis der under graviditeten opstår synsforstyrrelser, svær hoved- eller mavepine og ødemer. Lidt hævelse af fødder i slutningen af graviditeten der forsvinder i løbet af natten regnes for helt normalt.

Ikke nødvendigvis usund
Hvis en kvinde, der spiser vegansk, planlægger sin graviditet godt, kan en vegansk kost sagtens være sund. Den skal indeholde tilstrækkeligt protein som findes i linser, ærter og bønner samt vitamin B12 og mineralet zink, der fås som tilskud. Anden forskning har vist, at med en tilstrækkelig dækkende, sund vegansk kost vil kvinderne få mindre svangerskabsdiabetes og børn med neuralrørsdefekter, der som bekendt er knyttet til mangel på folsyre.

Refs.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/vegan-diets-may-raise-risk-of-preeclampsia-and-low-birth-weight-study-says
https://min.medicin.dk/sygdomme/sygdom/189