Polycystisk ovariesyndrom bedres med ketogen kost

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of the Endocrine Society konkluderer, at en ketogen kost kan forbedre den hormonelle ubalance, der er forbundet med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Om PCOS
PCOS er en tilstand, hvor kvinders æggestokke er forstørrede og har et stort antal små ægblærer. Kvinderne har få eller udeblivne ægløsninger, uregelmæssige eller manglende menstruationer, et højt niveau af det mandlige kønshormon, hvilket kan medføre mandlig hårvækst og uren hud. Kvinderne har svært ved at blive gravide. Der kan også optræde blodsukkerproblemer i form af insulinresistens, hvor insulin ikke virker så godt samt en øget risiko for overvægt og for at udvikle sukkersyge.

Ifølge sundhed.dk rammer PCOS omkring 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder. Over halvdelen af dem er overvægtige.

Effekt af keto-kost
Det er en gruppe forskere fra Malaysia og USA, der står bag undersøgelsen, som har samlet data fra syv videnskabelige undersøgelser af ketogen kost på kvinder med PCOS. Resultaterne fra undersøgelsen tyder på, at der er en potentiel sammenhæng mellem den ketogene diæt og fertiliteten hos kvinder med PCOS. Blandt andet tyder det på, at keto-diæten kan reducere testosteronniveauet hos disse kvinder. Insulinresistens får æggestokkende til at producere mere testosteron, som er ansvarlig for uren hud, mandlig hårvækst, forstyrret ægløsning og uregelmæssig eller manglende menstruation og nedsat frugtbarhed.

Behandling
PCOS behandles konventionelt med motion, kostrestriktioner og medicin. I sjældne tilfælde med kirurgi. Den nye undersøgelse omhandler således kostrestriktionerne.

I en ketogen kost kommer madens energiindhold overvejende fra fedtstoffer og kun i mindre grad fra kulhydrater og protein. Denne diæt er tidligere benyttet med nogen succes hos epilepsi-patienter. Nogle overvægtige vil også kende princippet fra den såkaldte Atkins-diæt.

Når kroppen forbrænder fedt i stedet for kulhydrat opnås ketose, som er et udtryk for, at leveren omdanner fedt til ketonstoffer.

En kost med et lavt indhold af kulhydrater og sukker hæmmer det såkaldte sulthormon, ghrelin, hvorfor man føler mindre sult. Det nedsætter også behovet for insulin, sænker insulinproduktionen og reducerer derved kvindernes testosteron-produktion og nogle af de mest generende symptomer.

Refs.
https://www.healthline.com/health-news/keto-diet-helps-improve-pcos-symptoms-infertility

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/svulster-og-cyster/polycystisk-ovariesyndrom/