Ny indsigt i hvordan D-vitamin sænker risikoen for kræft

Der opdages stadig nye egenskaber ved D-vitamin.

Forskere har længe antaget at D-vitamin kan nedsætte risikoen for kræft via en påvirkning af immunsystemet. Nu har et internationalt forskerhold med deltagelse af en dansk læge, professor Tine Jess afsløret virkemekanismen. Denne forskning, som er udgivet i tidsskriftet Science viser, at D-vitamins gunstige påvirkning af kræftrisikoen sker via en effekt på tarmens mikrobiom, altså vores tarmbakterier.

Det forskningen viser er, at D-vitamin kan ændre sammensætningen af bakterier i tarmen, mere specifikt til fordel for bakterien Bacteroides fragelis som er almindeligt forekommende i tyktarmen. Her påvirker bakterier tarmceller knyttet til immunforsvaret og af den vej styrkes kroppens evne til at bekæmpe kræft. Derfor vil et lavt niveau af D-vitamin være knyttet til tumorudvikling.

Denne opdagelse begyndte egentlig med forskning på mus. Herfra har forskere i London påvist, at mus der fik en kost rig på D-vitamin var bedre til at modstå kræft.

Takket være registre fra det danske sundhedsvæsen, hvor forskerne var i stand til at analysere data fra 1,5 mil. danskere, kunne de kombinere målinger af danskernes D-vitaminniveau med det danske kræftregister. Det er et ekstraordinært  stort analysemateriale. Ud fra dette kunne forskerne se, at resultaterne fra mus kunne overføres til mennesker. Jo lavere niveau af vitaminet, man har, jo større er risikoen for kræft. Håbet er, at denne opdagelse vil kunne føre til en øget kræftoverlevelse.

Refs.
Giampazolias E, et al. Vitamin D regulates microbiome-dependent cancer immunity. Science. 2024 Apr 26;384(6694):428-437.
https://illvid.dk/sundhed/undersoegelse-d-vitamin-kan-mindske-udvikling-af-kraeft