Hunde i opsporing af Covid-19

Hunde har i mange år hjulpet toldere med at opspore narkotika og smuglergods. Sådanne sniffer-hunde bruges også til sygdomsopsporing, idet de har lært at opsnuse eksempelvis bakterieinfektioner, malaria, flere kræftformer, sukkersyge, Parkinsons syge og lavt blodtryk. Hunde er også i stand til at registrere subtile ændringer i kropstemperaturen og vil derfor være i stand til at påvise feber. Det nye er, at der flere steder verden over arbejdes med at optræne hunde til at hjælpe med at opdage Covid-19 sygdom.

Hunde har en lugtesans, der er 1,000 til 10,000 gange bedre end vores. For hunde der er egnede til dette arbejde kan en optræning i Covid-19 detektion færdiggøres på kun seks uger. Denne diagnoseform er både hurtig og ikke-invasiv. Hunde bliver angiveligt ikke inficeret med virusset og vil ikke sprede det til mennesker.

Det man er i gang med nu er at undersøge, hvordan vi på en sikker måde kan fange virussens lugt fra patienter og præsentere den for hundene. I USA begyndte man med urin-og spytprøver fra smittede og er nu gået videre til sved. Disse sekreter afgiver alle flygtige organiske forbindelser. Når hundene rammer rigtigt udløser det en godbid.

Målet er at kunne identificere rejsende, der kommer ind i landet, der er inficeret med virussen, eller bliver indsat i andre offentlige rum.

De dygtigste hunde kan udpege en positiv test på få sekunder. I en undersøgelse udført i april 2021 med urin- og spytprøver kunne hunde findet virusset med en nøjagtighed på 96%. Det er i den forbindelse også vigtigt, at hunden bevarer enthusiasmen over for opgaven.

Refs.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/coronavirus-sniffer-dogs-detect-covid19-a9430056.html

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/see-dogs-trained-to-sniff-covid