Jordnøddesmør mod jordnøddeallergi

Mindre smagsprøver af jordnøddesmør kan reducere jordnøddeallergi markant, hvis det gives til spædbørn i alderen mellem fire til seks måneder, ifølge forskere som har udgivet deres resultater i et videnskabeligt tidsskrift.

I overgangsperioden hvor spædbørn så småt overgår fra amning til fast føde, er der en afgørende mulighed for at nedsætte allergitilfælde med 77%. Dette forebyggende kosttiltag mister effekt, hvis det introduceres for sent. Det skal være i den periode, hvor immunsystemet stadig udvikler sig og optimalt, i perioden fra fire til seks måneder Det skal være i form af mos, ikke hele eller hakkede nødder, som ifølge eksperter ikke bør gives til børn under fem år på grund af kvælningsrisiko. At udskyde introduktionen af jordnøddebaserede fødevarer, indtil barnet er et år gammelt, vil ifølge forskningen kun reducere allergitilfælde med 33%.

Spædbørn er klar til deres første faste føde, hvis:

  • De kan blive siddende og holde hovedet roligt
  • De koordinerer øjne, hænder og mund, så de kan se på deres mad, tage den op og putte den i munden
  • De sluger maden i stedet for at spytte den ud igen

Den aktuelle forskning er udført af University of Southampton, King’s College London og forskningsafdelingen i NHS – National Institute for Health and Care Research og offentliggjort i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Forskerne anbefaler forældrene at begynde med at tilbyde små mængder frugt eller grøntsager.

Når det går godt, bør forældrene introducere ca. tre top-teskefulde jordnøddesmør om ugen i nogle år. Jordnøddesmør, som kan være ret tørt, kan gives med modermælk.

Om jordnøddeallergi

Ifølge Astma-Allergi Danmarks hjemmeside lider cirka 0,6% af befolkningen af allergi over for jordnødder. De nævner også, at det for det meste er livslangt, men at cirka 20% vokser fra allergien.

Denne form af fødevareallergi skyldes, at immunsystemet forveksler harmløse molekylære strukturer fra jordnødder med noget der kan skade kroppen.

For en person med jordnøddeallergi er det da også potentielt livstruende at få selv en mindre mængde jordnød.

Der er sket en stigning af jordnøddeallergi på flere hunderde procent inden for de senere år. I Storbritannien er denne allergi nu blevet så almindelig, at nogle skoler har forbudt jordnødder.

Der er derfor en forståelig frygt i befolkningen om at undgå jordnødder, og nye regler på området vil uundgåeligt føre til øget forvirrring på området. Helt at undgå en bestemt fødevare øger imidlertid risikoen for en fødevareintolerans.

Kilde:
https://www.bbc.com/news/health-64987074