Danske forskere på sporet af et langt liv

Forskere fra Novo Nordisk Fondens Center for Proteinforskning ved Københavns Universitet har i en undersøgelse af raske japanere, der har nået at blive 100 år opdaget, at disse mennesker har en unik kombination af bakterier og vira i deres tarme.

Der er tidligere lavet forskning, som har vist at gamle japanere producerer nogle stoffer i deres tarm, der gør dem mere modstandsdygtige over for sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Det for er derfor tanken hos forskerne, at dette kunne være medvirkende til disse personers lange levetid.

Der er hundredvis af forskellige typer af bakterier i vores tarme, og der er også masser af bakterielle vira. Forventningen er, at personer med et sundt tarmmikrobiom er bedre beskyttet mod aldersrelaterede sygdomme.

I den aktuelle undersøgelse fandt forskerne en stor biologisk mangfoldighed af både bakterier og bakterielle vira i de hundredårige. For at forstå hvordan tarmfloraen hos hundredårige ser ud, laverde forskerne en algoritme, som hjalp dem til at kortlægge de hundredåriges tarmbakterier og bakterievira.

Undersøgelsen viste, at særlige vira i tarmene kan have en gavnlig effekt på tarmmikrobiomet og dermed på personens helbred.

Det har vist sig, at en virus der invaderer en bakterie, godt kan styrke bakterien og aktivere en produktion af særlige stoffer i tarmen som dels kan stabilisere kolonien af tarmbakterier og samtidig modvirke inflammation, der kan være et forstadie til sygdom.

Dette område kræver mere forskning, men er et godt skridt på vejen til at forstå sammenhængen mellem alder, bakterier og vira i tarmen, om det kun er nogle få eller alle, der har disse mikroorganismer. Og så er det i øvrigt langt nemmere at ændre på mikrobiomet i tarmen end på vores gener.

Re. https://healthsciences.ku.dk/newsfaculty-news/2023/05/why-do-some-people-live-to-be-a-100/