Link mellem fedme og sukkersyge hos gravide og børn med ADHD

Forskere har sammenlignet børn fra kvinder med svangerskabsdiabetes og fedme med børn fra kvinder der ikke led af fedme. Denne forskning viser, at omkring dobbelt så mange børn fra fede mødre udvikler forstyrrelser i opmærksomhed og aktivitet (ADHD) sammenlignet med børn fra mødre med en lavere vægt.

Forskningen, som er udført i Spanien, er offentliggjort i tidsskriftet Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Forskerne undersøgte 1.036 børn født af kvinder med svangerskabsdiabetes. Tretten procent af disse børn blev diagnosticeret med ADHD. Forskerne fandt ud af, at børn af kvinder med svangerskabsdiabetes og fedme havde dobbelt så stor risiko for at få ADHD sammenlignet med dem, der blev født af mødre uden fedme. Denne sammenhæng blev kin set hos kvinder med svangerskabsdiabetes, fedme og overdreven vægtøgning under graviditeten. Forskerne fandt ikke en højere risiko for ADHD hos børn af kvinder med svangerskabsdiabetes og fedme, hvis vægtøgningen under graviditeten var inden for normalområdet.

Ifølge data indsamlet i perioden 2016 – 2019 er det samlede antal børn med en ADHD-diagnose ilst seks millioner. Omkring 30% af kvinderne har et BMI på 30 eller derover ved deres første lægebesøg under graviditeten. Dette tal stiger til 47% hos kvinder med svangerskabsdiabetes.

Forskningen peger på vigtigheden af kvindens vægt ved og under graviditeten.

Ref.
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220908100020.htm