Bekæmp menstruationssmerter med mad

Mange piger og unge kvinder lider somme tider i årevis af smertefulde menstruationer med oppustethed, kramper og mavesmerter. Det er en førende årsag til skolefravær. De ramte kan dog selv gøre noget for at mindske disse smerter ifølge forskningsresultater.

Det drejer sig om kostændringer, som kan være en relativ simpel løsning. Budskabet blev præsenteret på The North American Menopausal Society her i 2022. Faktisk har en af forskerne, bag den forskning, der ligger til grund for dette, Serah Sannoh, der er medicinstuderende, selv været plaget af menstruationssmerter siden ungdomsårene.

Serah opdagede, at såkaldte høj-inflammatoriske fødevarer øger risikoen for smertefulde menstruationer. Omvendt vil en anti-inflammatorisk kost nedsætte de smertende kramper.

Inflammatorisk kost
Eksempler på en inflammatorisk kost er rødt kød, olie, transfedt, sukker, sukkerholdige drikke som cola samt salte og kaffe. Meget forarbejdede og højt sukkerholdige fødevarer og fede, fedtede fødevarer er almindelige syndere, ikke mindst hos teenagere – en undersøgelse fra 2018 viste, at universitetsstuderende, der spiste flere snacks, havde flere smerter i forbindelse med deres menstruation.

Anti-inflammatorisk kost
Eksempler på en anti-inflammatorisk kost er grøntsager, frugt, fisk, skaldyr og olivenolie som Middelhavskost er rig på. En undersøgelse fra 2020 har vist, at kvinder, der spiste færre end to portioner frugt om dagen, var mere tilbøjelige til at lide af smerter under deres menstruationscyklus.

Fedtsyreubalance
En stor del af problemet skyldes fedtsyrerne, et uhensigtsmæssigt højt indtag af omega 6-fedtsyrer fra rødt kød og planteolier som fremmer pro-inflammatoriske prostaglandiner i kroppen og sænker smertetærsklen i forhold til indtagelsen af omega 3-fedtsyrer i fisk, skaldyr, valnødder og hørfrø som danner andre typer af prostaglandiner, der hæmmer inflammation i kroppen.

Der er dokumentation for, at en sund kost, en god søvn samt motion er effektive foranstaltninger til at begrænse varigheden og sværhedsgraden af kramper, men det vil under alle omstændigheder være en god ide at få det undersøgt af en fagperson, idet smerterne også kan skyldes andre ting.

Menstruationen
Fra ægløsningen og et par uger frem vokser livmoderslimhinden som derved gøres klar til at modtage et befrugtet æg. Hvis der ingen befrugtning sker, vil slimhinden begynde at opløses og frigive store mængder prostaglandiner for at få livmoderlaget til at trække sig sammen og udstøde det ubrugte væv gennem livmoderhalsen. Kroppen frigiver også prostaglandiner naturligt under fødslen for at åbne livmoderhalsen til fødslen.

Menstruationssmerter og prostaglandiner
Prostaglandiner er fedtsyrer der fungerer som signalstoffer. De virker meget bredt. Blandt andet får de blodkar og glat muskulatur, dvs. muskler i de indre organer som er uden for viljens kontrol, til at trække sig sammen. Det resulterer i kramper og smerter. Forskere har opdaget, at prostaglandinniveauet er højere, og livmodersammentrækningerne stærkere og hyppigere hos kvinder med menstruationssmerter end hos kvinder, der har ringe eller ingen smerter.

Mere hjælp
Ud over kostændringer kan man bruge anti-inflammatoriske lægemidler til at bekæmpe menstruationssmerterne. De vil også kunne kroppens produktion af prostaglandiner, men har ofte også bivirkninger. Nogle P-piller sænker også produktionen af prostaglandiner i livmoderslimhinden, som så nedsætter både blodgennemstrømning og kramper.

Der er imidlertid en ekstra fordel ved kost-metoden. En anti-inflammatorisk kost er nemlig også forbundet med færre tilfælde af forhøjet blodtryk, mindre hjerte-karsygdom, mindre diabetes, færre gigtproblemer og nedsat sygelighed og dødelighed, især efter overgangsalderen.

Kilde
https://edition.cnn.com/2022/10/12/health/menstrual-cramps-food-study-wellness/index.html