Gå i seng på samme tid hver dag

Et gruppe forskere med tilknytning til afdelingen for ernæringsvidenskab ved King’s College i London har i en undersøgelse opdaget, at så lidt som en 90-minutters forskydning i søvnens midtpunkt, dvs. halvvejs mellem tidspunktet for indsovning og opvågning – sandsynligvis kan føre til usunde ændringer i personens sammensætning af tarmbakterier, det såkaldte mikrobiom.

Det er vigtigt at have en bred vifte af forskellige arter af bakterier i vores fordøjelsessystem. Nogle er vigtigere end andre, og noget arter er deciderede uønskede, men at have den rigtige blanding af gunstige bakterier i tarmen er nøglen til at forebygge en række sygdomme.

Socialt jetlag
Det er allerde kendt, at et forstyrret søvnmønster, kaldet socialt jetlag (SJ), kan have en negativ indvirkning på helbredet. Det er overvejende hos teenagere og unge voksne man ser socialt jetlag. Det aftager, når vi bliver ældre. Skifteholdsarbejdere er en særlig udsat gruppe i denne sammenhæng.

Faste senge- og opvågningstider samt en afbalanceret kost kan hjælpe med at reducere vores risiko for sygdom.

Der indgik knap 1000 deltagerne i alderen 18-65 år den aktuelle undersøgelse, som er udgivet i tidsskriftet European Journal of Nutrition. Deltagerne fik analyseret deres søvn og blod. Der blev indsamlet afføringsprøver, og forskerne fik informationer om, hvad deltagerne spiste via et madspørgeskema.

Det er tidligere vist, at omkring 70% af studerende og voksne arbejdere har socialt jetlag på ≥ 1 time, og omkring 50% har socialt jetlag på ≥ 2 timer. Til sammenligning havde kun 16% af deltagerne i den aktuelle undersøgelse et socialt jetlag på ≥ 1,5 time. Denne gruppe var mere tilbøjelige til at spise en kost med mange kartofler, inklusive chips samt flere sukkerholdige drikkevarer og mindre frugt og nødder.

Tidligere forskning på området har vist, at personer med social jetlag fik færre fibre i kosten end dem med mere konsekvente sovetider. Andre undersøgelser viste, at social jetlag er forbundet med vægtøgning, sygdom og mental træthed. Søvnmangel påvirker biologiske mekanismer så som det autonome nervesystem, blodkarrenes funktion, reguleringen af insulin og glukose, inflammation og koagulation.

Sammenhængen mellem en dårlig søvnkvalitet og kostvaner er, at den dårlige søvnkvalitet får folk til at vælge flere kulhydrater eller eller sukkerholdige fødevarer, ifølge Dr. Kate Bermingham, en af forskerne bag den aktuelle undersøgelse. Forholdet mellem søvn, kost og tarmbakterier er dog kompliceret, og der er stadig meget mere at opdage, siger forskerholdet.

Forskellene
Forskerne fandt ikke en overordnet mikrobiom-sammensætning som kunne forudsige socialt jetlag versus ingen social jetlag. Det de fandt ved at bruge 13 bakteriearter, der er konsistente i den samlede og alders-matchede undergruppe var, at tre ud af de seks arter der var forhøjede i SJ-gruppen tidligere er blevet identificeret som “ugunstige”, hvilket vil sige forbundet med dårlig kostkvalitet, fedme og et øget niveau af inflammation og risiko for slagtilfælde. De andre tre var gennemsnitlig tæt på at være ugunstige. Der var syv arter der var forhøjede hos gruppen uden SJ, men deres effekt er endnu ikke blevet karakteriseret.

Der er, som man plejer at sige, behov for mere forskning på området.

Refs.

https://www.bbc.com/news/health-66372087
Bermingham KM, Stensrud S, Asnicar F, Valdes AM, Franks PW, Wolf J, Hadjigeorgiou G, Davies R, Spector TD, Segata N, Berry SE, Hall WL. Exploring the relationship between social jetlag with gut microbial composition, diet and cardiometabolic health, in the ZOE PREDICT 1 cohort. Eur J Nutr. 2023 Aug 2.