Singapore vil forbyde annoncer for sukkerholdige drikke

Singapores justits- og sundhedsminiser, Edwin Tong, erklærede ved en åbningsceremoni for en biomedicinsk kongres i efteråret 2019, at annoncer for usunde drikkevarer med højt sukkerindhold vil blive forbudt i 2020. Initiativet skal ses som et led i en igangværende ”krig mod sukkersyge”.

I en ledsagende pressemeddelelse fremgår det, at soft drinks, juice, yoghurt-drikke og instant kaffe vil blive berørt af den nye regulering, som også vil omfatte en farvekodet ernæringsmærkning der oplister ernæringskvalitet og sukkerindhold. Ministeriet har også opfordret drikkevarefabrikanter til at ændre deres produkter for at gøre dem sundere samtidig med at smagen bevares. Disse initiativer er forudgået af en offentlig høring.

Ministeriet vil fortsætte med at indsamle feed-back fra forbrugere og industrien, hvorfter der vil blive offentliggjort yderligere detaljer om lovteksten, som muligvis kan komme til at indbefatte en punktafgift eller endda et direkte forbud mod drikke med et meget højt sukkerindhold.

Ifølge WHO er

  • overforbrug af sukker en vigtig faktor ved udvikling af fedme, diabetes og skader på tænderne
  • det meget let at indtage for meget sukker fra sukkerholdige drikke i det aktuelle fødevaremiljø
  • sukkerholdige drikke en betydende kilde til sukker i kosten, og forbruget stiger i de fleste
    lande, især blandt børn og unge

Ifølge WHO indeholder en dåse sukkerholdig drik gennemsnitlig omkring 40 gram sukker svarende til ca. 10 teskefulde sukker. Et højt forbrug af sukkerholdige drikke er forbundet med fedme og forøget risiko for at udvikle kroniske sygdomme som diabetes og hjertesygdomme. WHO påpeger endvidere, at mennesker, der regelmæssigt drikker en til to dåser sukkerholdige drikke om dagen, er 26% mere tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes end dem, der sjældent når op på denne mængde.

Det anslås, at den verdensomspændende forekomst af fedme næsten er tredoblet siden 1975.

Andelen af fedme stigende
Østaten og republikken Singapore oplever ligesom flere andre landes befolkninger en voksende andel af ældre. Det har fået regeringen til at undersøge måder at reducere denne byrde på sundhedsområdet. De sidste 20 år er andelen af fedme steget i befolkningen, og ifølge International Diabetes Foundation havde næsten 1 ud af 7 voksne i Singapore diabetes i 2017.

 

Kilde

https://www.msn.com/en-us/health/health-news/singapore-to-become-first-country-banning-ads-on-sugary-drinks/ar-AAIBASE