Løb forlænger livet

At løbe er forbundet med en klar nedsat risiko for at dø tidligt. Hvis flere mennesker løb en tur ville det sandsynligvis føre til en forbedret folkesundhed og øge den gennemsnitlige livslængde i befolkningen. Selv hvis man kun løber en gang om ugen, vil det være bedre end slet ikke at løbe. Det er konklusioner fra et forskningsstudie udgivet i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Det har ifølge forskerne bag studiet været uklart hvor effektivt løb er til at afværge risikoen for at dø af enhver årsag og især fra hjerte-karsygdomme og kræft. Det har heller ikke været klart hvor meget en person skal løbe for at høste disse potentielle fordele, og i hvilket omfang det vil være fordelagtigt at øge hyppigheden, varigheden og tempoet af løbet.

For at få svar på disse spørgsmål gennemgik forskerne tidligere udgivne forskningsresultater, præsentationer fra konferencer, doktorafhandlinger samt andre artikler fra forskningsdatabaser relateret til dette emne.

Forskene fandt 14 undersøgelser, der passede med deres søgekriterier og som ialt involverede 232.149 mennesker, hvis helbredstilstand var blevet fulgt et sted mellem 5,5 og 35 år. I løbet af denne periode døde 25.951 af undersøgelsens deltagere.

Da alle de relevante data fra undersøgelserne var blevet samlet, fremgik det, at al form for løb var knyttet til en nedsat risiko på 27% for at dø af alle årsager for begge køn sammenlignet med dem, der ikke løb.

Derudover fandt man en 30% nedsat risiko for at dø på grund af hjerte-karsygdom og en 23% nedsat risiko for at dø af kræft.

Selv hvis man kun løber en gang om ugen og under 50 minutter per gang og i et lavt tempo, det vil sige under 8 km i timen, synes det stadig at være forbundet med betydelige fordele for helbredet.

Med andre ord. Selv om man løber mindre end hvad der svarer til den anbefalede mængde energisk motion om ugen der anbefales, vil det nedsætte dødrisikoen i nogen grad.

Forskerne påpeger, at det drejer sig om et såkaldt observationsstudie, som viser en tilsyneladende sammenhæng mellem løb og helbred, men ikke en direkte årsag. Desuden var studiet ikke så stort, men det peger i samme retning som andre lignende studier, der har vist sundhedsgavnlige effekter af løb.

 

Kilder
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191104190653.htm

https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/09/25/bjsports-2018-100493