Sen sengetid mindsker teenage-pigers timeglasfigur

En undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics september 2019 har vist, at teenage-piger, der går sent i seng, men er nødt til at stå tidligt op for at komme i skole, får et højere taljemål og danner mere abdominalt fedt (fedt i bughulen) end de teenager-piger der vælger at gå tidligt i seng.

Hvad med teenage-drenge, kunne man spørge? Det er muligt, at dette også gælder for drenge, men forskningen var ikke i stand til at vise det, da antallet af drenge i undersøgelsen var for lav.

Undersøgelsen der blev indledt for 20 år siden, omfattede mere end 800 unge i alderen 12 – 17 år og har fulgt de unges helbredstilstand under deres opvækst.

Mere konkret viste undersøgelsen, at teenagepiger der ofte gik sent i seng, havde et gennemsnitligt taljemål, der var cirka en kvart tomme (6 mm) højere end dem der fik mere søvn. ”Natteravnene” havde også en lidt højere mængde kropsfedt i gennemsnit.

Selv om undersøgelsen har vist en sammenhæng mellem søvnmængde og taljemål, er der ikke tale om et decideret bevis. Alligevel er evidensen stærk. Tidligere undersøgelser har faktisk knyttet utilstrækkelig søvn hos teenagere til udvikling af fedme samt nedsat stofskifte og hjertesundhed, men de unges sengetid har fået mindre opmærksomhed, ifølge forfatterne til den nye undersøgelse.

Det er allerede kendt, at mennesker der lider af søvnmangel, har en tendens til at tage på i vægt. Man mener det skyldes, at søvnmangel påvirker to hormoner, der regulerer vores appetit.

Timing ser også ud til at være af betydning i denne sammenhæng, det vil sige at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkt, fordi vores søvn-vågen-cyklus synkroniseres med vores daglige aktiviteter.

https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2019-09-16/later-bedtimes-could-mean-wider-waistlines-for-teen-girls