Kom krydderi på tilværelsen

Der er flere fordele ud over smagen ved at avancere hinsidens salt og peber til urter og krydderier, når det gælder madlavning ifølge ny forskning.

To videnskabelige undersøgelser har vist en række fordele for helbredet ved at tilføje urter og krydderier til maden. Det drejer sig samlet set om gavnlige virkninger for hjerte og kredsløb, herunder lavere blodtryk samt et lavere kolesterolniveau hos personer med type 2 sukkersyge.

Undersøgelserne præsenteres af forskere fra Penn State University og Clemson University på et online møde afholdt af det amerikanske ernæringsselskab ASN.

De nævnte fordele for helbredet skyldes ifølge en af forskerne, at urter og krydderier i maden har anti-inflammatoriske egenskaber, og inflammation er involveret i lidelser som hjertesygdom, sukkersyge og kræft med mere.

Helse fra supermarkedet

Helt lavpraktisk handler det om at tilsætte tørrede urter og krydderier, som kan findes på krydderihylden i det lokale supermarked, til de almindelige hverdagsretter og derved opnå de gavnlige effekter for helbredet.

I en af undersøgelserne deltog 71 voksne amerikanere med fedme og risiko for hjertesygdom. I undersøgelsesforløbet spiste deltagerne en typisk amerikansk kost, hvor halvdelen af kalorierne kom fra kulhydrater, 17 procent fra proteiner og 33 procent fra fedt, hvoraf de 11 procent var mættet fedt.
Hver 4. uge skiftede deltagerne mellem en kost med et lavt, mellem eller højt indhold af krydderier:

  • Den lave gav 0,5 gram krydderier dagligt af blandede urter og krydderier
  • Mellemversionen gav 3,3 gram dagligt af blandede urter og krydderier
  • Den høje gav 6,6 gram dagligt af blandede urter og krydderier

Forskerne opdagede, at deltagerne fik et lavere blodtryk, når spiste versionen med det høje krydderiindhold, men der blev ikke fundet forskelle i niveauet af kolesterol eller blodsukker i blodet.
At krydderier kan sænke kolesterolniveauet i nogen grad er vist i en lille undersøgelse med deltagelse af personer med type 2 diabetes. I undersøgelsen gennemgik to forskere tilknyttet Clemson University i South Carolina, USA 28 kontrollerede lodtrækningsforsøg, hvor deltagerne fik ingefær, kanel, gurkemeje eller curcumin-tilskud.

Valget af krydderier spiller naturligvis en rolle, ligesom det har betydning, hvor længe man spiser disse krydderier. De undersøgelser der omtales her varede fra en til tre måneder. I lidt under en tredjedel af undersøgelserne blev der ikke set nogen statistisk sikker effekt.
Inden for området urter og krydderier er der altid behov for mere forskning. Personer der tager medicin bør desuden være opmærksom på, om tilskud af urtepræparater har uønskede virkninger på deres medicinering.

Kilde

https://www.healthline.com/health-news/go-ahead-spice-up-your-diet-its-good-for-your-heart#Talk-with-a-doctor-before-taking-supplements