Lys under nattesøvnen kan give helbredsproblemer

En gruppe forskere har udgivet en artikel i tidsskriftet SLEEP, hvor de har undersøgt sammenhængen mellem udsættelse for lys om natten og risikoen for at udvikle hjerte-karsygdom hos ældre mennesker. Undersøgelsen viste, at udsættelse for lys om natten var forbundet med en højere forekomst af fedme, sukkersyge og forhøjet blodtryk, men ikke for forhøjet kolesterol.

I en gruppe ældre mænd og kvinder i alderen 63 til 84 år var de, der var udsat for en hvilken som helst mængde lys, mens de sov om natten, signifikant mere tilbøjelige til at blive overvægtige og have højt blodtryk og diabetes sammenlignet med dem, der sov i mørke.

Det er lige slemt om lyset om natten kommer fra en smartphone, et tv eller lys fra storbyens nattelys.
I undersøgelsen var det mindre end de 552 undersøgelsesdeltagere der konsekvent havde en fem-timers periode med fuldstændig mørke i løbet af et døgn. Resten af ​​deltagerne blev udsat for noget lys selv i døgnets mørkeste periode, som normalt var midt i nattesøvnen.

Da undersøgelsen var en såkaldt tværsnitsundersøgelse, ved efterforskerne ikke, om fedme, sukkersyge og blodtryksforhøjelse får folk til at sove med et lys tændt, eller om lyset har bidraget til udviklingen af disse tilstande.

Råd fra forskerne

  • Tænd ikke lyset om natten. Hvis du får brug for lys om natten, så sørg for at lyset er dæmpet og tæt på gulvet.
  • Lysets farve er vigtig. Ravgult eller rødt/orange lys er mindre stimulerende for hjernen. Brug ikke hvidt eller blåt lys og hold det langt væk fra den sovende person.
  • Mørklægningsgardiner eller øjenmasker er gode, hvis du ikke kan undgå udendørslyset. Flyt din seng, så udendørslyset ikke skinner på dit ansigt.

 

Kilde

https://health.economictimes.indiatimes.com/news/diagnostics/exposure-to-light-during-sleep-associated-with-blood-pressure-diabetes-and-obesity-study/92488739